Är dina ägaruppgifter korrekta?

Om inte, finns det risk att domänen inaktiveras

Har du korrekta ägaruppgifter på dina domäner?

Publicerad 18 mar 2024

Domäner Säkerhet

Svenska Internetstiftelsen (IIS) som hanterar toppdomänerna .se och .nu, har ökat kraven på att ägaruppgifterna för en domän är verifierade och korrekta. Det här kan innebära att om de inte är korrekta kan domänen inaktiveras.

Vad innebär detta?

Korrekta ägaruppgifter på samtliga domäner som du äger är viktigt. Det är nog många företag som varit med om hur krångligt det blir, när den där domänen man reggade för många år sedan, registrerades med en tidigare anställds egen e-postadress.

Om du vet att ni har domäner som ni har ägt väldigt länge, kan det vara bra att kontrollera så att allt är korrekt. Det kan vara att ni under senare år har bytt företagsnamn, org nr, postadress och annat.

Vad behöver jag göra då?

Om det är en .se eller .nu domän, kan du kontrollera vissa uppgifter själv hos Internetstiftelsen.

https://internetstiftelsen.se/sok-doman/

Har du dina domäner i vår domänförvaltning, kan du bara kontakta oss. Vi kontrollerar och stämmer av med dig så att allt är korrekt. Är det uppgifter som behöver justeras, hjälper vi dig med att göra ägarbyte.

Har jag korrekta ägaruppgifter?

Vad är risken?

Att säkerställa att ens domännamn har uppdaterade ägaruppgifter är av största vikt av flera skäl. ICANN kräver att ägaruppgifter hålls aktuella, och om detta inte efterföljs kan felaktiga ägaruppgifter i värsta fall leda till att du förlorar domännamnet.

Rätt ägare

Det är grundläggande att rätt ägare står som innehavare av domännamnet. Detta minimerar risken för framtida juridiska tvister om ägarskapet. Vanliga fallgropar inkluderar att personal eller samarbetspartners registrerar sig själva som ägare, eller att företagsuppgifter inte uppdateras vid konsolideringar.

Kontaktförfrågningar

Kontaktförfrågningar och viktig information från ICANN eller registryn skickas till de uppgifter som står i WHOIS-registret. Om dessa uppgifter är felaktiga, når förfrågningarna aldrig fram till dig som domäninnehavare. Ibland krävs snabba åtgärder, och om dessa inte utförs i tid kan domännamnet avregistreras.

Scenario där ICANN eller registryt kan kontakta domäninnehavare:

  • Någon anmäler att domännamnet används otillbörligt.
  • Någon anser sig ha bättre rätt till domännamnet och ansöker om en tvistlösning.
  • Registryt kontrollerar att domännamnet ägs av ett aktivt bolag.

Ägarbyten kräver underskrift

De flesta toppdomäner kräver att den tidigare ägaren signerar en överlåtelseblankett vid ägarbyte. Detta kan bli problematiskt om den tidigare ägaren, exempelvis en tidigare anställd, inte längre är tillgänglig.

Vår rekommendation

För att minimera riskerna och säkerställa att era domännamn skyddas bör ni alltid:

  • Ange korrekt bolag som ägare till domännamnet och hålla uppgifterna uppdaterade.
  • Använda avpersonifierade kontaktuppgifter, till exempel Domain Admin och en generisk e-postadress, som någon alltid bevakar.
  • Årligen kontrollera att era ägaruppgifter är aktuella.

Genom att följa dessa riktlinjer ökar ni säkerheten kring era viktiga digitala tillgångar.

Länkar till WHOIS-tjänster:

Tre skäl att välja oss som webbyrå

Service

Vår förhoppning är att du ska känna att vi är mer än en leverantör. Någon som faktiskt bryr sig om att du får den bästa lösningen för dig.

Förståelse

Vi är flexibla, lyhörda och lyssnar kanske inte alltid på vad du säger. Utan förstår vad du menar.

Långsiktighet

Vi gör aldrig några snabba klipp. Punkt. När vi startar upp ett projekt med en ny kund, är vår målsättning alltid att det ska bli ett långvarigt samarbete.

Förbättra din närvaro på nätet
Ja tack, jag vill gärna få nyheter, tips och bra erbjudanden direkt till min e-postadress.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Vi skickar ut cirka 10 nyhetsbrev per år

Följ oss i sociala medier
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS
  • Kontakta oss