Vad gör faviconen för nytta?

På senare år har faviconen fått väldigt många arbetsuppgifter.

Vad är en favicon och vad gör den för nytta?

Publicerad 05 dec 2023

Google Hemsida SEO Tips

En favicon är den lilla ikonen som oftast ligger till vänster om sidans namn uppe i webbläsarens flik. Det främsta syftet med ikonen har varit att bygga varumärke, skapa igenkänning och underlätta för besökaren att hitta rätt bland flikar och bokmärken. Men på senare år har faviconen fått många nya uppgifter.

Vad är en favicon och vad gör den för nytta?

Vad gör faviconen?

Favicon (favorite icon) har funnits sedan 1999 och har fram till för några år sedan främst används som en liten grafisk symbol i webbläsaren som ska underlätta och vara varumärkesbyggande för varje sajt.

De senaste åren har faviconen fått fler och fler uppgifter hela tiden. Under hösten 2023 började Google att använda den även i listan över sökresultat (SERP).

Varför du bör implementera en favicon på din webbplats

Från att till en början endast haft en enda uppgift, används faviconen korrekt implementerad numera bland annat till följande:

  • Vid sociala delningar. Saknas bilder på sidan du delar, visas en stor favicon istället.
  • Om du skapar en genväg på hemskärmen på en surfplatta eller smartphone.
  • Vid sökresultatet på en Googelsökning.
  • Som det alltid har gjort, vid sidans namn i en webbläsare.
  • Flera andra ställen i en webbläsare såsom bokmärken, ofta besökta, historiken m fl.

Det kommer säkert att komma fler användningsområden, men redan nu är det en mycket vikig liten detalj i din digitala närvaro.

Hur implementerar man en favicon?

Det skiljer sig beroende på med vilket CMS som din webbplats är producerad. Korrekt implementerad bör en favicon produceras i 10-12 olika format och storlekar för att kunna användas i alla sammanhang.

Om du är kund hos oss, så är det enkelt. Kontakta oss bara, så tar vi fram grafik utifrån din logotype och löser resten av det tekniska.

Kontakta oss

Tre skäl att välja oss som webbyrå

Långsiktighet

Vi gör aldrig några snabba klipp. Punkt. När vi startar upp ett projekt med en ny kund, är vår målsättning alltid att det ska bli ett långvarigt samarbete.

Trygghet

Med snart 20 års erfarenhet, långvariga kundrelationer, stabil ekonomi och engagerade medarbetare kan du känna dig trygg hos oss.

Teknologi

VI levererar fantastiska digitala upplevelser till dina besökare. Anpassade att fungera, oavsett vilken enhet din besökare använder.

Förbättra din närvaro på nätet
Ja tack, jag vill gärna få nyheter, tips och bra erbjudanden direkt till min e-postadress.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Vi skickar ut cirka 10 nyhetsbrev per år

Följ oss i sociala medier
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS
  • Kontakta oss